Drenajul corespunzator este important pentru amenajarea unei gradini, intruct acesta joaca un rol crucial in cresterea unor plante viguroase. Lipsa lui poate cauza diferite probleme in gradina si dauneaza vegetatiei.
Cu toate acestea, alegerea unor sisteme de drenaj potrivite nu este usoara. in continuarea acestui articol poti descoperi de ce sunt ele importante, dar si cum poti sa le alegi, pentru a conferi plantelor tale conditii optime de crestere.
De ce este necesara folosirea unui sistem de drenaj?
Daca nu exista un sistem de drenaj in gradina ta, poti observa cum plantele se deterioreaza sau chiar cum fundatia casei tale este slabita. Cele mai multe probleme sunt intlnite la gradinile situate in panta, deoarece apa se acumuleaza la baza.
Atunci cnd solul retine excesul de apa, duce la stagnarea acesteia in jurul radacinilor plantelor. Astfel, se creeaza conditii prielnice pentru dezvoltarea fungilor, care afecteaza cresterea plantelor. in plus, drenajul bine realizat impiedica eroziunea solului.
Cel mai simplu mod prin care poti evalua modul in care se realizeaza drenajul consta in saparea unei gropi de 30 X 30 X 60 centimetri. Umple-o pe jumatate cu apa si observa scurgerea apei. in conditiile unui drenaj optim, aceasta ar trebui sa se elimine complet pe durata unei zile. Atunci cnd exista o problema, vei observa ca la finalul zilei va exista si mai multa apa in groapa.
Tipuri de sisteme de drenaj
Exista doua tipuri de sisteme de drenaj pe care le poti alege pentru gradina ta, dupa cum urmeaza:
Sisteme de drenaj supraterane
Acestea colecteaza si directioneaza apa de la suprafata terenului, fiind utilizate cu precadere pentru a capta apa de ploaie si indreptarea ei catre alte zone. Ele se realizeaza prin saparea unor santuri de mica adncime, in care se introduc niste canale de beton, ce permit redirectionarea apei.
Sistemele de drenaj supraterane se mai pot realiza prin amenajarea unui canal de colectare, care pastreaza apa, pentru a fi utilizata in alte scopuri. Ea poate fi utilizata, spre exemplu, la irigarea gradinii.
Sistemele de drenaj subterane
Acestea sunt ingropate in pamnt, fiind preferate zonele cu iarba si sunt alcatuite din tevi special concepute, pentru a colecta si elimina apa in exces. Ele sunt utilizate cu precadere in zonele cu apa mlastinoasa sau cu niveluri ridicate de apa freatica.
Datorita faptului ca impiedica acumularea si stagnarea excesiva a apei, sistemele de drenaj subterane pot rezolva diferite probleme, precum distrugerea fundatiilor si a cladirilor sau a trotuarelor.
Cnd sa optezi pentru un sistem de drenaj
Alegerea sistemului de drenaj potrivit este influentata de solul din gradina ta si de gravitatea problemei de acumulare a apei. Iata cnd ai nevoie de un astfel de sistem, in functie de anumite caracteristici ale gradinii tale.
Tipul de sol
Daca solul este argilos, acesta dispune de o mare capacitate de retinere a apei, ceea ce poate cauza acumularea ei excesiva. Sistemul de drenaj subteran este potrivit pentru acest tip de sol, pentru a elimina excesul de apa.
Solul nisipos permite o scurgere rapida a apei, insa poate fi necesar un drenaj suplimentar uneori, pentru a mentine apa la radacina plantelor in perioadele uscate.
Inclinatia terenului
inclinatia terenului influenteaza, de asemenea, necesitatea unui sistem de drenaj. Ca atare, daca terenul este in panta, este important sa previi eroziunea acestuia si scurgerea rapida a apei. Sistemele de drenaj au un rol important in stabilizarea solului.
Identificarea zonei cu probleme
Gradina ta poate avea zone care ramn mai umede dect restul gradinii dupa ploi sau irigare. Identifica care sunt acestea, pentru a lua in calcul utilizarea unui sistem de drenaj adecvat, adaptat la problemele din curtea ta.
De asemenea, daca observi zone de eroziune, este un semn ca apa nu este evacuata corespunzator.
Cum realizezi un drenaj in gradina?
Atunci cnd vrei sa instalezi un sistem de drenaj, poti cere ajutorul profesionist al unei firme care se ocupa de amenajari gradini si curti. De asemenea, poti realiza singur un astfel de sistem, avnd grija sa alegi locul potrivit de directionare a apei in exces.
Poti sapa o groapa, pe care sa o umpli cu piatra, pentru a permite evacuarea usoara a apei. Continua cu stabilirea celei mai bune zone pentru instalarea drenajului. Alege o zona din apropierea gradinii sau a casei, unde poti sapa cu usurinta un sant. Dimensiunile acestuia variaza in functie de necesitati.
De cele mai multe ori, poate fi de ajuns un sant de 15 centimetri latime si 30 de centimetri adncime. Important este sa asiguri o panta de scurgere de aproximativ 1-2% catre zona de evacuare a apei.
Dupa sapare, santul se umple cu pietris pna aproape de suprafata solului. Peste pietris se adauga nisip in strat de 7-10 centimetri, cu granulatie mai mare, peste care poti semana gazon. Astfel, sistemul de drenaj este ascuns si nu afecteaza aspectul curtii.
in ceea ce priveste materialele necesare, vei avea nevoie de un material geotextil, pentru a umple santul cu pietris. Acesta va separa pamntul de pietris, fiind important sa fie suficient de lat, pentru a acoperi complet santul.
Materialul geotextil poate fi inlocuit cu o teava de drenaj, insa aceasta se monteaza pe 3-5 centimetri de piatra. Este necesara, de asemenea, invelirea tevii cu un material geotextil, pentru a evita accesul pamntului in teava. Diametrul tevii poate fi de aproximativ 10-15 centimetri.
Solutii de gestionare a apei pluviale, ce pot fi recomandate de un arhitect peisagist
Arhitectii peisagistii sunt de mare ajutor in amenajarea unei gradini perfecte, care sa fie precum o transpunere in realitate a visurilor tale. Acestia pot proiecta un sistem de drenaj in functie de dinamica terenului si de plantele pe care vrei sa le cultivi. De asemenea, ei pot recomanda colectarea apei in intr-un bazin special si nu in canalizare, pentru a fi utilizata ulterior de plante si microorganisme.
in plus, apa colectata poate fi utilizata si pentru a intretine gradina atunci cnd ploua mai putin, fiind o solutie practica si economica de a oferi plantelor necesarul de apa. in sezoanele ploioase vei aprecia, cu siguranta, apa colectata in urma ploilor.
O alta modalitate de a gestiona eficient apa pluviala, ce poate fi recomandata de un arhitect peisagist, consta in realizarea unui acoperis verde. Acesta reduce cantitatea de apa care se scurge de pe suprafata acoperisului si evita suprasolicitarea sistemului de drenaj.
Totodata, un acoperis verde izoleaza constructia si mentine o temperatura mai ridicata iarna si mai scazuta pe durata verii. in plus, va conferi un farmec aparte locuintei tale, fiind un mod inedit de a conferi o nota originala unei locuinte.
Nu in ultimul rnd, poti alege pavajul permeabil, care este apreciat pentru infiltrarea rapida a apei si impiedicarea formarii baltilor. Ai la dispozitie o varietate de modele pe care le poti alege, precum cele distantate, cu pietris simplu sau pavajele perforate.
Daca esti in cautarea unei modalitati mai simple de drenare a apei de ploaie, discuta cu arhitectul peisagist despre rigolele de scurgere. Acestea sunt realizate din diferite materiale, precum otel inoxidabil, beton sau fonta si se pot fabrica la comanda, intr-o maniera ct mai creativa. Astfel, ele vor contribui la designul spatiului exterior al casei tale, putnd fi obiecte de decor atractive, ce se vor integra perfect cu restul elementelor din gradina.
Prin urmare, indiferent de specificul problemelor de drenaj din gradina ta, exista solutii eficiente pentru rezolvarea lor.
Amenajarea gradinii trebuie sa tina cont de estetica, dar si de functionalitate. De aceea, cel mai inspirat este sa apelezi la servicii de peisagistica, care ofera solutii complete de proiectare si amenajare, ce includ si realizarea unor sisteme eficiente de drenaj.